引用本文: 王黎, 林浩然, 张为民. 1997: 不同的下丘脑肽和神经递质对鲤鱼促性腺激素和生物激素分泌活动的影响. 动物学研究, 18(1): 79-84.
Citation: WANG Li, LIN Hao-ran, ZHANG Wei-min. 1997. Effects of Different Hypothalamic Peptides and Neurotransmitters on Gonadotropin and Growth Hormone Secretion in Common Carp (Cyprinus carpio L.). Zoological Research, 18(1): 79-84.

• 摘要: 以1龄性腺发育中期鲤鱼为材料,采用腹腔(I.p)注射的方法,研究不同的下丘脑肽和神经递质对鲤鱼促性腺激素(GtH)和生长激素(GH)分泌的影响。结果表明:促甲状腺激素释放激素(TRH)、L-多巴(L-DOPA)、甲基睾酮(MT)、γ-氨基丁酸(GABA)、促黄体素释放激素类似物(LHRH-A)和三碘甲状腺原氨酸(T3)都能显著刺激GtH的分泌,但最大效应时间各不相同。TRH和LHRH-A能促进GH的分泌,L-DOPA、MT、GABA对血清GH水平没有明显影响;T3则对GH分泌有一定的抑制作用。这说明鲤鱼GtH和GH的分泌除了受各自的下丘脑释放因子和释放抑制因子的双重神经内分泌调控外,还受多种其它相同和不同调节因子的影响,也反映了鲤鱼GtH和GH分泌的神经内分泌调控的复杂性。

Abstract: Effects of different hypothalamic peptides and neurotransmitter on gonadotropin and growth hormone secretion in 1-year common carp at midrecrudenceses indicated that TRH,L-DOPA,MT,GABA,LHRH-A and T3 could significantly stimulate GtH secretion,but their affecting time and tone were different from each other.TRH and LHRH-A also have GH stimulatory actions.No effects have been found of L-DOPA,MT and GABA on serum GH secretion; T3 has inhibitory effect on GH release.